SABIES QUÈ?.....




ALCOHOL

Avui dia, l'edat d'inici en l'alcohol i les drogues és de tretze anys. Algunes de les causes que els adolescents prenguin drogues i alcohol són

Per integrar-se dins d'un grup d'amics i divertir-se .En lloc de negar-se, per por de no ser acceptats o ser considerats uns 'covards', es deixen portar pel que diuen els altres.

Consideren que pot ser una ajuda per superar problemes. Davant els problemes personals, en lloc d'afrontar obertament o demanar ajuda, molts adolescents prefereixen evadir-se i poden arribar a utilitzar la droga com a mitjà d'escapament.

Per curiositat. Encara existeix la idea equivocada de provar la droga o consumir esporàdicament no és perjudicial. Aquesta idea és molt més permissiva quan es tracta de l'alcohol. Això porta a que molts adolescents provin determinades substàncies per esbrinar 'que se sent', per 'experimentar noves sensacions', per descobrir els mites, no reals, que envolten a la droga (més plaer sexual, disminució de la son o menys sensació de cansament , més seguretat en un mateix, etc.) i s'estenen al consum d'alcohol. "


TABAC


El 31 de maig de cada any l'OMS celebra el Dia Mundial sense Tabac, l'objectiu consisteix a assenyalar els riscos que suposa el consum de tabac per a la salut i fomentar polítiques eficaces de reducció d'aquest consum. El consum de tabac és la segona causa mundial de mort, després de la hipertensió, i és responsable de la mort d'un de cada deu adults.

L'Assemblea Mundial de la Salut va instituir el Dia Mundial sense Tabac el 1987 per cridar l'atenció mundial cap a l'epidèmia de tabaquisme i els seus efectes letals. La celebració d'aquest dia és una oportunitat per destacar missatges concrets relacionats amb el control del tabac i fomentar l'observança del Conveni Marc de l'OMS per al Control del Tabac. El consum de tabac és la principal epidèmia prevenible a què s'enfronta la comunitat sanitària.


Protegir les polítiques de salut pública d'interessos comercials i altres interessos creats de la indústria tabaquera.
Adoptar mesures relacionades amb els preus i impostos per a reduir la demanda de tabac.
Protegir les persones contra l'exposició al fum de tabac.
Reglamentar el contingut dels productes de tabac.
Reglamentar la divulgació d'informació sobre els productes de tabac.
Regular l'empaquetat i etiquetatge de productes de tabac.
Advertir la població dels perills del tabac.
Prohibir la publicitat, la promoció i el patrocini del tabac.
Oferir ajuda per abandonar l'addicció al tabac.
Lluitar contra el comerç il.lícit de productes de tabac.
Prohibir la venda a menors i per menors.
Donar suport a activitats alternatives econòmicament viables al cultiu de tabac.


22 MITES SOBRE L'ALCOHOL

1. MITE: L'alcohol et dóna energia
VERITAT: No, tot el contrari. És un depressor. Redueix la capacitat per pensar, parlar, moure's i totes les altres activitats que t'agrada fer.

2. MITE: Barrejar cervesa, vi i licors emborratxa més que beure un sol tipus de beguda alcohòlica
VERITAT: Teòricament la concentració d'alcohol en la sang o alcoholèmia, és el percentatge d'alcohol que circula per la sang després de beure alcohol. Independentment de sabor, color, olor o barreja que hi hagi, l'alcohol és alcohol. Però en la pràctica barrejar activa més ràpidament l'alcohol en sang, però no perquè un barregi en si, sinó perquè un s'apura a prendre, el que si augmenta el percentatge d'alcohol en sang.

3. MITE: Un s'emborratxa abans amb una beguda forta que amb cervesa o vi fred
VERITAT: L'alcohol és alcohol, en qualsevol forma i de qualsevol origen, l'important és la relació volum-graduació alcohòlica, un s’ emborrocha abans si pren més alcohol, però l'alcohol de les begudes fortes és igual que el de les begudes suaus.

4.MITO: Tothom reacciona igual a l'alcohol
VERITAT: No és del tot cert. Hi ha molts factors que afecten a la forma de reaccions a l'alcohol: el pes, l'hora del dia, l'estat d'ànim, la bioquímica de l'organisme, les expectatives individuals, són uns pocs exemples.

5.MITO: Només és una cervesa!. No pot produir una lesió permanent
VERITAT: L'alcohol pot lesionar greument el sistema digestiu. També pot lesionar el cor, el fetge, l'estómac i altres òrgans importants del cos. Al final, també pot escurçar l'esperança de vida de la persona.

6.MITO: L'alcohol et fa més "sexy"
VERITAT: Com més es beu, menys es pensa. L'alcohol et relaxa i et pot fer més interessat en el sexe, però interfereix amb la capacitat sexual de l'organisme i no es pensa en les conseqüències. Els embarassos, la SIDA, les violacions, els accidents de trànsit, ... no són res "sexys".

7.MITO: L'alcohol no és una droga.
VERITAT: L'alcohol reuneix tots els requisits de la definició de droga: droga és tota substància que quan s'introdueix en l'organisme provoca un canvi en el seu funcionament. Si el principal canvi ocorre en el psiquisme i en la conducta es tracta d'una psicodroga, i és aquí on es classifica l'alcohol etílic.

8.MITO: L'alcohol és un estimulant.
VERITAT: Molta gent ho creu perquè amb les primeres copes la persona es veu mig "animada", loquaç, desinhibida, però ja vam explicar abans el que passa en realitat. L'alcohol és una psicodroga que deprimeix el sistema nerviós.

9.MITO: L'alcohol alimenta.
VERITAT: L'alcohol proporciona calories al cos però no és nutritiu ni substitueix els aliments necessaris per al creixement i la conservació de la salut.

10.MITO: L'alcohol no "engreixa".
VERITAT: L'alcohol si pot engreixar als bevedors que s'alimenten regularment. L'alcohol proporciona més calories que els sucres i les fècules, encara que menys que els greixos. Les begudes alcohòliques poden contribuir al sobrepès quan substitueixen a una alimentació equilibrada, el perill que s'enfronta és la malnutrició.

11.MITO: Les persones que "aguanten molt" corren menys risc d'arribar a l'alcoholisme.
VERITAT: Quan diem que a fulano "no se li puja" encara que prengui molt, es pot caure en aquest mite, ja que s'interpreta que "sent més resistent" no ho dominarà l'alcohol. Però això no és veritat. Per contra, pot ser que la persona a qui ens referim estigui desenvolupant ja l'etapa de l'alcoholisme que es caracteritza pel fenomen de la tolerància.

12.MITO: Qualsevol quantitat d'alcohol és perjudicial per als òrgans del cos.
VERITAT: Això és fals perquè petites quantitats d'alcohol no provoquen cap mal als teixits dels diferents òrgans. Però cal esmentar que les begudes molt concentrades i les grans quantitats d'alcohol ingerides en una sola jornada, provoquen serioses irritacions en l'aparell digestiu, i que l'abús prolongat arriba a afectar el fetge, al cor, al sistema nerviós i altres òrgans.

13.MITO: emborratxa més el vodka i la ginebra que el rom i el tequila (o viceversa).
VERITAT: Això és fals perquè el veritablement important és la quantitat d'alcohol que s'ingereix. El vodka, el tequila, el rom, el whisky, la ginebra, i en general les begudes destilades com el brandi i l'aiguardent comú de canya, contenen aproximadament la mateixa quantitat d'alcohol.

14.MITO: El cafè li torna la sobrietat a l'embriagat.
VERITAT: La veritat és que l'alcohol s'oxida i s'elimina del cos a una velocitat uniforme i fins ara no sabem de cap substància que acceleri aquest procés. Com que la cafeïna és un estimulant i l'alcohol un depressor, una tassa de cafè fort pot ajudar a mantenir despert a un subjecte alcoholitzat, però no a "baixar-li la borratxera" com se sol dir. El cafè només converteix el embriagat somnolent en un embriagat ben despert.

15.MITO: L'exercici vigorós li torna la sobrietat a les persones embriagades.
VERITAT: L'exercici només les converteix en persones embriagades suades i enganxoses.

16.MITO: Una dutxa freda li torna sobrietat l'embriagat.
VERITAT: Una dutxa freda només fa que el embriagat fred i remullat.

17.MITO: Una capbussada en aigua freda li torna sobrietat l'embriagat.
VERITAT: Una capbussada en aigua freda pot convertir en un embriagat mort. Algú que ha estat bevent, es normalitzarà només després que el fetge ha processat tot l'alcohol i això porta temps

18.MITO: Les persones que només beuen cervesa no poden arribar a ser alcohòliques.
VERITAT: La cervesa, igual que el vi i els licors o begudes destilades (com pisco, tequila, rom, etc.) Encara que en menor grau, també conté alcohol. Això vol dir que consumir abusivament té conseqüències negatives i produeix dany.

19.MITO: Beure alcohol només els caps de setmana no provoca mal.
VERITAT: El dany que provoca l'alcohol depèn principalment de la quantitat que s'ingereixi o de l'anomenat "patró de consum", és a dir, la forma en què es fa. No és el mateix que un adult sa consumeixi un parell de copes un cap de setmana, que un / a jove begui en les festes fins embriagar. Si es consumeix a aquesta edat, tots els caps de setmana, en grans quantitats, s'estarà en major risc de fer-ho un hàbit, provocant dany als seus òrgans, com el fetge, el cervell.

20.MITO: El consum d'altres drogues és un problema més gran que el consum d'alcohol.
VERITAT: Com en la nostra cultura l'alcohol és una droga legal, s'ha tendit a minimitzar les conseqüències negatives del seu consum. Les conseqüències derivades del consum abusiu d'alcohol són múltiples: violència intrafamiliar, (NOTA: La raó de que se'm passés avui investigar i publicar un article sobre els efectes de l'alcohol va ser perquè vaig llegir a primera pàgina de "El imparcial" que Hermosillo travessa una greu situació de violència intrafamiliar i, afegiria jo, també una greu situació d'alcoholisme), accidents de trànsit, accidents laborals, Absentisme laboral, abusos sexuals, entre d'altres. El cost per al país derivat del consum excessiu d'alcohol és de 1.800 milions de dòlars l'any, aproximadament.

21.MITO: L'alcohol danya per igual als homes ia les dones.
VERITAT: La dona té, en general, menor pes que l'home i, en conseqüència, la mida proporcional dels seus òrgans és més petit. Per tant pot generar més ràpidament deteriorament de les seves funcions amb menors quantitats d'alcohol i arribar a l'alcoholisme més acceleradament que l'home. També els efectes de l'alcohol són diferents per als nens i joves, provocant més mal que als adults, ja que estan en procés de creixement i desenvolupament i els seus òrgans (cervell, fetge, pàncrees) són molt vulnerables a l'efecte de l'alcohol.

22.MITO: L'alcoholisme és una malaltia de gent adulta.
VERITAT: L'alcoholisme és la dependència a l'alcohol. La dependència s'ha descrit com l'impuls descontrolat per consumir una substància, en aquest cas l'alcohol, en forma contínua o periòdica, per tal d'experimentar els seus efectes i evitar el malestar produït per la privació. Al costat de la dependència es dóna el fenomen de la tolerància, que és la necessitat de consumir cada vegada més grans quantitats d'alcohol per aconseguir els efectes inicialment esperats.
Si el consum d'alcohol s'inicia a edats primerenques, la corba de la tolerància es desenvolupa amb major rapidesa i, per tant, la dependència apareix molt precoçment. És a dir, l'alcoholisme està més relacionat amb la quantitat d'alcohol que s'ha consumit i amb el temps de consum, que amb l'edat.
Un percentatge important de joves, en procés de rehabilitació van començar a consumir a l'edat de vostès, només els caps de setmana, sense tenir clara consciència del que els estava passant.

Conclusió:" T’ afecta el sistema circulatori per tant algú ens pot deixar en ridícul."




SABIES QUE ?.... EL COS HUMÀ




CURIOSITATS SOBRE EL COS HUMÀ.

És impossible llepar-se el colze.

La gent diu "salut" o "Jesús" quan esternudes, perquè durant l'esternut el cor s'atura un milisegon.

Si esternudes molt fort, pots fracturarte una costella.

Si tractes de contenir un esternut, pots trencar un vas sanguini al cap o el coll i morir. L'aire surt a 160 km/h

Igual que les empremtes digitals, cada llengua és única.

És impossible esternudar amb els ulls oberts.

L'esquelet humà està compost per 205 o 206 ossos (segons el còccix de cada un). Més de la meitat d'ells es troben a les mans i peus. 27 a cada mà i 26 a cada peu (106 en total).

Una persona parpelleja unes 25,000 vegades al dia.

El cor impulsa 80 ml. es sang per segon. (Podria omplir un tanc de 7,000 litres en un dia).

Quan una persona arriba als 70 anys d'edat, el seu cor hi haurà batec almenys unes 2,800 milions de vegades.

Durant tota la vida, una persona menja al voltant de 60,000 lliures de menjar, que és equivalent al pes de 6 elefants.

La sensació que dóna quan una part del nostre cos "s'adorm" és cridada neurapraxia. Usualment passa quan un nervi és comprimit entre un os i un altre objecte dur. La sang continua circulant per l'àrea afectada.

Les ungles dels dits de les mans creixen gairebé quatre vegades més ràpid que les ungles dels dits dels peus.

Les dones parpellegen gairebé el doble que els homes.

L'estómac ha de produir una nova capa de mucosa cada dues setmanes, d'altra manera es digeriría el mateix.

L'esquelet humà segueix creixent fins als 35 anys d'edat aproximadament, després comença a encongir.

Tenim al voltant de 100,000 cabells en el nostre cap.

La pell dels peus i de les mans s'arruguen en estar molt temps a l'aigua perquè se s'expandeix. Les capes gruixudes i endurides de pell s'inflen quan l'aigua és retinguda.

El fre que va sota la llengua serveix perquè un no es la s'empassi i s'ofegui amb ella.

El 70 per cent del cos humà està compost per aigua.

Les orelles humanes creixen durant tota la vida, encara que ho fan molt lentament.

... El 80% de les persones que llegeixen aquest text, intentaran xuclar-se el colze ....