dilluns, 15 d’octubre del 2012

COM POSAR NORMAS I LÍMITS ALS ADOLESCÈNTS



La disciplina segueix sent tan important en l'educació d'un adolescent com durant la resta de la infància.La diferència és que conforme es van fent cada vegada més grans, els adolescents qüestionen cada vegada més les normes i límits que els seus pares els imposen.No obstant això la disciplina és una eina bàsica en la formació d'una persona responsable i estable, així que és molt important tenir unes normes i límits ben definits i exigir que tots els respectin.

Ajudar-los a expressar els seus sentiments. Si un fill adolescent li pega a un germà menor, és important preguntar-li per què ho ha fet, i pensar en altres formes d'esplaiar el seu enuig


Expressar reconeixement quan el seu fill adolescent aconsegueix comportar-se com cal. Si arriba a casa a l'hora acordada per exemple, donar-li les gràcies. Si obté bones notes a l'escola, donar-li l'enhorabona.


Permetre que participi el teu adolescent quan es fixin normes noves. Això no només serà una forma d'ensenyar l'art de la negociació (alguna cosa que li servirà durant tota la seva vida), sinó que li implicarà de tal manera que se sentirà més obligat a complir amb les regles. A més, si nota que no ets intransigent i estàs disposat a escoltar la seva opinió, aprendrà a fer el mateix.


Donar exemple. Si un pare o una mare li crida al seu fill adolescent, està ensenyant-li indirectament que és una opció vàlida en cas de desacord, en comptes d'ensenyar-negociar o debatre. En comptes de cridar, pari i compti fins a deu abans de parlar i ensenyar al teu fill a discutir de manera assossegada i intel·ligent. Els crits només allunyaran més al seu adolescent.

Donar-li alguna marge de decisió en el moment d'organitzar les tasques que ha de realitzar. Seure amb el seu fill, paper i llapis, explicar-totes les tasques domèstiques, i decidir conjuntament quines seran les seves responsabilitats

Ser sempre justos. Els pares som humans, i de vegades ens exasperamos i imposem una regla nova o un càstig perquè estem cansats o farts. Cal evitar aquesta situació, pensar molt bé abans d'introduir noves regles o canviar una existent, i explicar de manera assossegada el motiu al teu adolescent.


Ser molt consistents i fermes. Per exemple, si la norma és fer els deures abans de jugar a la playstation, és important ser inflexible i no canviar-mai, fins i tot si el teu adolescent arriba a casa amb amics. Quan el teu adolescent aprèn que no vas a cedir, deixarà d'insistir (encara que això pot trigar anys i suposa un dels aspectes més esgotadors de ser pares d'adolescents). Si cedeixes, el teu adolescent qüestionarà no només aquesta norma repetides vegades, sinó altres també.


Ser fidel als teus principis. Probablement has escoltat moltes vegades aquests típics retrets de fills adolescents: "Sempre sóc la primera que s'ha d'anar a casa"; "Doncs els pares de Pere li deixen fer-ho"; "Els pares de Marta la deixen fins a les 12.00 ...". I és fàcil tenir la temptació de cedir. Però tots tenim els nostres propis valors, i és important que els nostres fills adolescents aprenguin a respectar els nostres. Expliqueu-los que tots som diferents, i quan protesten i diuen que tant de bo la seva família fos diferent, respira fons i recorda que aquesta és una reacció típica en els adolescents i realment no pensen així. Simplement forma part de l'adolescència qüestionar el sistema que els segueix controlant i intentar moure els límits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada