dijous, 17 d’octubre del 2019

9ena. EDICIÓ CIUTATS DEFENSORES DELS DRETS HUMANS

Del 4 al 16 d'Octubre ha tingut lloc la 9ena. edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. L'objectiu és donar a conèixer la feina de defensors i defensores dels Drets Humans i conscienciar a la població de les ciutats participants sobre la necessitat d'integrar la defensa dels drets humans en el dia a dia. 

Els defensors i defensores exposen les seves reivindicacions i comparteixen la tasca que desenvolupen en els seus territoris, donant així visibilitat internacional.

El passat 3 d'Octubre l'Institut DiverSitas ens va fer un taller a l'escola. L'Ana Rial dinamitzadora del taller ens va presentar als defensors que aquest any  han participat al Fòrum.

YANELI FUENTES - MÈXIC

Des de principis d'any i fins el mes de setembre, 10 periodistes han estat assasinats Mèxic. Segons Reporters Sense Fronteres, el país és un dels més mortifers del món per a les persones que es dediquen a la comunicació. Els atacs, desaparicions i els desplaçaments forçosos són una realitat.

Yaneli Fuentes, és una periodista mexicana que des de 2014 escriu al Diario Alternativo, donant informació de l'Estat de Guerrero, on es registra un gran nombre d'agressions contra periodistes. 

L'any 2017, va començar a cobrir movilitzacions i conflictes social, sobretot relacionats amb el grup armat Unión de Pueblos y Organizaciones el Estado de Guerrero (UPOEG). Des d'aleshores informa sobre les violacions de drets humans comeses per policies comunitàries i policies ciutadanes. 

El seu treball periodístic li ha portat greus amenaces i agressions. Al gener de 2018 va patir una agressió física durant la gravació d'un esdeveniment de l'organització i a partir de llavors van incrementar-se les intimidacions i amenaces.

Actualment es troba a Barcelona, acollida en el marc del programa municipal "Barcelona protegeix periodistes de Mèxic" i té com a objectiu facilitar l'estada temporal de periodistes que es troben en situació de risc com a conseqüència de l'exercici de la seva professió.

"A Mèxic, ser dona és un risc, i ser una dona periodista ho és encara més. Estem en un país on s'assassinen més periodistes que en països en guerra, i on la violència contra les dones va en augment" (Yaneli Fuentes)

.




FREDY SAMUEL VÁSQUEZ - SNIF

Jove raper de El Salvador que busca transformar el context de violència estructural en què viuen moltes persones del seu país i visibilitzar les realitats de vida quotidiana i de pau que la violència oculta. Ser jove i pobre en aquest país es una condemna pesada que es tradueix en violències, discriminacions i estigma.

Snif es va apropar al rap des de l'skateboarding i el grafiti. El seu nom artístic ve d'un llibre de caricatures, on va trobar un dibuix d'algú que esternudava amb la paraula "Snif", d'aquesta forma va fer seu el nom.

Va formar el grup de rap Poesia Clandestia, on va participar fins l'any 2014.

Actualment l'Snif té tres projectes. El primer és la seva carrera en solitari, amb el disc "Fredy Krudo". El segon és el grup Los Recados de la Ruptura, on busca fer rap en un format musical i instrumental més ampli. I el tercer és el col.lectiu Acción Urbana, que va néixer el 2014 després d'uns tallers de hip-hop per a joves a Soyapango i Cuscatancingo i que ha esdevingut un segell de rap independent: a Acción Urbna, la tasca d'Snif es centra en l'assessorament i la cura de continguts.

"No som una societat violenta, sinó violentada" (Snif)





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada