Què és l'autoestima parental? És fàcil ser pare o mare? Molts cops es parla de l'afecte que s'ha de transmetre als fills i filles però, per exercir una parentalitat positiva, també és molt important que els pares i les mares gaudeixin d'una bona autoestima i confiança en les seves competències parentals. Si els pares i mares tenen confiança en si mateixos, proporcionaran contextos d'afecte i seguretat als seus fill i filles.
Tothom vol ser un bon pare o una bona mare per als seus fills. No obstant això, tot i que esdevenir pares és una experiència gratificant i positiva, també pot ser una font de preocupació i de desconcert davant la gran responsabilitat que suposa educar els fills i crear les condicions necessàries perquè aquests puguin desenvolupar-se plenament. Aquest fet és universal en totes les famílies, encara que no ho expressin.
Sentir-se bé i segurs fent de pares i mares és cabdal, com també ho és reconèixer els dubtes i, fins i tot, els errors com quelcom normal i necessari per valorar les decisions i accions que realitzem envers l'educació dels fills i filles. Com més cuidem la nostra autoestima com a pares i mares, més augmentarà la capacitat d'afrontar i superar les dificultats del dia a dia.
Algunes de les consideracions per cultivar aquesta autoestima parental són:
- Acceptar-se a un mateix, fixant-se en les coses positives.
- Adonar-se de la possibilitat de canvi. A partir de conèixer les capacitats i limitacions, es pot motivar el canvi.
- Evitar comparar-se amb altres pares o mares, cada família és única.
En la sessió hem compartit experiències i estratègies per enfortir la confiança en les pròpies capacitats per dur a terme el paper de pares i mares i, alhora, hem reflexionat sobre els sentiments, positius i negatius, que pot provocar ser mare o pare.
El proper dia 17 d'Octubre, farem la segona sessió d'aquest taller (Fills autònoms, no obedients!), dinamitzat per la Rosa Masmitjà de la Fundació Marianao. Animeu-vos a participar!!!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada